Историята на едно „Пустинно цвете“ - Уейрис Диъри

Разказвачи на книги

Вероника Любомирова Павлова | 2019-08-03


 Тази история е по истински случай. Самата авторка – Уейрис Диъри разказва тази спираща дъха и вдъхновяваща история на своя живот от първо лице.

    Световноизвестният модел Уерис Диъри е родена в африканската държава Сомалия. Многобройното и семейство  се състои от номади, които никога не се застояват някъде за дълго. За да се грижат за стадата си, те трябва постоянно да се местят в търсене на храна и вода. Целият им живот преминава в път и грижа за животните, с които хората имат дълбока връзка. Четейки описанията на сомалийската култура и начин на мислене, които Уерис предава прекрасно, няма как да не се удивите от мисълта, че в една коренно различна част на света хората водят немислим начин на  живот, изпълнен с толкова трудности, недоимък и болка…

  В един момент този живот става непоносим дори и за самата Уерис. Бунтарка по природа, тя все по-често се замисля за свободата, която бягството от този начин на живот би могло да й предостави. Само че това са просто детски фантазии. До един момент, в който според африканските традиции, момичето трябва да се превърне в жена. Четейки историите за женското обрязване, няма как да не изпитате отвращение към тази нечовешка, нехуманна, безмислена и жестока практика, според която момичето може да се опази чисто преди сватбата единствено чрез този метод.

  "Женското обрязване или, както се нарича много по-уместно днес – генитално осакатяване на жени, е преобладаваща практика в двайсет и осем африкански държави. Обединените нации смятат, че негови жертви са станали 130 милиона момичета и жени… Операцията се изпълнява обикновено в примитивни условия от някоя акушерка или селянка. Не се използват обезболяващи средства. Режат момичето с всичко, което имат под ръка: бръсначи, ножове, ножици, парчета стъкло, остри камъни, а в някои райони – със зъби."

   В случая дори не можем да говорим за жени, защото Уерис е обрязана на пет години, което е приблизителната възраст за този тип „хирургическа“ намеса, която причинява неописуеми вреди не само върху тялото, но и върху психиката на невръстните момичета.

  След като и в живота на Уерис идва моментът да бъде предадена на бъдещия си годеник, тя успява да избяга. Едно дълго бягство, минаващо през сомалийската пустиня, пъстрата столица Могадишу, английското посолство и накрая световния моден подиум. Звучи невероятно и абсолютно невъзможно за осъществяване, ако си го планирал. Уерис обаче е дете на съдбата и любимка на късмета, която неуморно търси щастието си, не се примирява с простата сигурност и като една истинска африканка с номадска кръв продължава да броди, сблъсквайки се с много перипетии по пътя си, но не се отказва докато не намери своето спасение, докато не се докаже като истински Силната Жена.

  „Пустинно цвете“  е една истински вдъхновяваща история, давайки кураж на милиони жени по света, които някога са се чувствали подложени на унижение и са били недооценени като личности. Самата Уерис Диъри доказва, че днес жените не бива да се смятат за слабият пол. Романът е екранизиран и на филм, който не е по-малко впечатляващ и си заслужава.

 

 

 


2019-08-03 | Прочетена: 164