Паулу Коелю и неговата книга на всички времена – „Алхимикът“

Разказвачи на книги

Вероника Любомирова Павлова | 2019-08-03


Всеки човек носи в себе си своята Лична легенда, която трябва да следва по пътя на своя Живот!

   Веднъж на няколко десетилетия се появява книга, която променя завинаги живота на читателите си. „Алхимикът“ е една от тях. Смайваща със своята неподправена простота и окриляваща мъдрост, тази история разказва за пастира Сантяго, който тръгва от родната си Испания към египетската пустиня, за да търси съкровище, заровено до Пирамидите. По пътя си той среща гадателка, крадец, мъж, който се представя като Царя на Салим, кервани и воини, Фатима – момичето от оазиса сред пясъците, и един Алхимик. Всички те упътват Сантяго накъде да върви, но никой не знае какво е съкровището. За да го открие, младият пастир трябва да се научи да разчита поличбите и да се вслушва в сърцето си.

Алхимикът е една красива, емоционална и завладяваща тази магическа притча е символ на преобразяващата сила на мечтите!

„Когато човек силно желае нещо, цялата Вселена му съдейства.“

  Това е една история за силата на Волята и Желанието на това да преследваш онова нещо, което Сърцето ти подсказва, че е важно за теб. Че независимо от пречките, които са поставени на пътя ти, благодарение на тях ти взимаш своите уроци и научаваш нещо ново за живота. Всеки поне веднъж в живота си се изправя пред  кръстопът, пита се на къде трябва да поеме и кое е правилното. Кое ще ви донесе радост?! В книгата се разказва за пастирчето – Сантяго, сблъскващо се с тези  проблеми. Неговите приключения ще ви покажат, че не трябва да се страхуваме да правим големи крачки за да постигнем щастието, за което мечтаем.

   Романът започва с прекрасен пролог, който ни описва историята за Нарцис на Оскар Уайлд – история, която се запечатва в ума ви завинаги:

Алхимикът взе една книга, която някой от кервана бе донесъл. Томчето беше без корица, но успя да открие името на автора: Оскар Уайлд. Докато прелистваше страниците, попадна на една история за Нарцис.
Алхимикът знаеше легендата за Нарцис – хубав младеж, който всеки ден ходел да съзерцава собствената си красота в едно езеро. Бил толкова запленен от самия себе си, че веднъж паднал в езерото и се удавил. Край мястото, където паднал, поникнало цвете, което нарекли нарцис.
Но не по тоя начин завършва историята на Оскар Уайлд.
Там се казва, че когато Нарцис умрял, дошли ореадите, горски божества, и видели, че сладководното езеро се е превърнало в стомна, пълна със солени сълзи.
– Защо плачеш? – попитали ореадите.
– Плача за Нарцис – отвърнало езерото.
– О, не се учудваме, че плачеш за Нарцис – продължили те. – В края на краищата всички ние тичахме след него из гората, а единствено ти имаше възможността да съзерцаваш отблизо красотата му.
– Нима Нарцис беше красив? – попитало езерото.
– Та кой друг би могъл да знае това по-добре от теб? – отговорили изненадани ореадите. – Нали от твоя бряг той всеки ден се навеждаше над водата?
Езерото помълчало известно време. Най-сетне проговорило:
– Плача за Нарцис, но не бях забелязало, че Нарцис е красив. Плача за Нарцис, защото всеки път, когато той лягаше на брега ми, можех да видя отразена в дъното на очите му моята собствена красота.
– Каква хубава история! – рече Алхимикът.

Историята започва там, където Сантяго е израснал,  и където заниманието на  пастирите единствено да пътуват и да се грижат за овцете си, а пък той мечтае да открие нови  и различни светове. И всичко се случва заради един сън, който Сантяго сънува два пъти. Сън за съкровище в Египет, заровено до Пирамидите. Сантяго решава да тръгне и да следва мечтата си, да търси съкровището от съня, понеже „… съществува само един начин да научиш нещо и това е действието“.

   Какви са премеждията на Сантяго по пътя, кои са хората, с които съдбата го сблъсква, какви са поуките, които момчето си извлича и дали в крайна сметка намира своето съкровище? Дали неговата любов – момичето от пустинята – Фатима е го дочака да се завърне, за да бъдат отново заедно и дали любовта ще му помогне да издържи този дълъг път на изпитания? А дали е вярно, че „когато много силно искаш нещо, цялата Вселена ти съдейства, за да го постигнеш“? Всичко това ще ви бъде неустоимо разказано от Паулу Коелю в „Алхимикът“ – един роман, в който има много символични послания и изречени истини.

Това е една от книгите, които човек трябва да прочете задължително поне веднъж в живота си. Книга, в която всеки сам може да преоткрие себе си.

 

 

 

 

 


2019-08-03 | Прочетена: 123