За една вдъновяваща книга на Шърли Маклейн, относно невероятното пътуване по „Камино – пътят на духа

Разказвачи на книги

Вероника Любомирова Павлова | 2019-08-03


Честно казано, попаднах на тази книга съвсем случайно. Грабна ме заглавието  – „Камино – пътят на духа“. Веднага разбрах, че това е моята книга, защото много съм слушала и чела за това магическо място – Сантяго де Компостела. И с ръка на сърцето, мога да кажа, че тази книга я слагам в моите любими. Всъщност, вече за втори път я препрочитам и чак сега вниквам в нейният истински смисъл. Първия опит да я прочета беше преди няколко години, но тогава още бях хлапе и не ги разбирах много тези неща, не се и интересувах толкова. Но след това, духовното, историите за прераждане и окултизмът започнаха да привличат много моят интерес и да чета все повече подобна литература.

     Самата Шърли Маклейн ме впечатли с увлекателния си начин на писане и изразяване. Въпреки, че тя е актриса, също така е и един наистина самороден и необикновен талант. Тя самата  смята, че се е вдъхновила какво точно да напише в книгата си,  именно по време на пътуването си по Камино. Трудно и е било да разкаже и опише с обикновени думи на когото и да е, какво точно  е преживяла докато го е извървявала, затова е решила да го разкаже в книгата. И то доста добре – читателят лесно може да се потопи в изживяването и да се превърне в част от него – все едно е там.

   Векове наред поклонници изминават прочутият маршрут през Северна Испания, наричан – Камино Сантяго де Компостела. Твърди се, че той  преминава точно под Млечния път и следва енергийните линии, отразяващи енергията на звездните системи над него. Животворната сила е особено интензивна по енергийните линии. Следвайки тези линии по земята, Камино започва във Франция, пресича Пиренеите и върви от изток на запад през Северна Испания, докато стигне до изящната и прочута катедрала „Сантяго де Компостела“, където се твърди, че са погребани останките на свети Яков. Самият път е около 800 километра, които се извървят пеша от различните поклонници, вървели по този път от хилядолетия – светци и грешници, щастливци и несретници, крале и кралици, генерали и войници. Хората тръгват по него с намерението да открият своята духовна същност, смисъла на живота си, тайните на битието. Това пътуване на духа е изпълнено с много премеждия, лутания във времето и пространството, реални усещания и космически проникновения. Какво ще донесе това пътуване, изпълнено с премеждия, човешки истории, размисли и прозрения, зависи от това, което всеки  сам влага в пътуването.

   Шърли разказва за психологическият, духовен, емоционален и ментален катарзис, който е преживяла по време на пътуването. В началото никак не е лесно, но после започваш да свикваш и да извървяваш все повече километри пеша на ден. Започваш да не обръщаш внимание на това че си мръсен, със скъсани обувки или в неугледен вид и започваш да се сливаш и чувстваш едно цяло с енергията, която те съпровожда по Камино. В един момент трябва да намериш своята дървена тояга, която да ти бъде верен спътник и опора по време на трудния преход по някои от хълмистите или по-стръмни и опасни части от пътя. С течение на похода се срещаш, споделяш част от пътуването си, разделяш се и се разминаваш с най-различни хора, с разноцветни съдби и характери. Започваш да се изправяш и пред самият себе си и да се бориш с вътрешните си тревоги, страхове и всякакви емоции. Започваш да разбираш и да вникваш все по-дълбоко в себе си и своята духовна същност. Виждаш света вече под по-различен ъгъл, като в ума ти изникват мисли  и спомени, за които дори не си и подозирал.

   Актрисата разказва как се е борила със страха си от кучета, многобройните нападки  и опити за бягство от репортери и журналисти, които не я оставяли намира дори и по време на пътуването. Но най-интересната част е нейният разказ за това, как си е спомнила своите предишни прераждания, за това как е била мавърка по времето на Карл Велики, как нейният верен спътник, наставник и учител по време на пътуването – Джон Шотландеца я покръства в реката. Как и подарява златното кръстче, с което тя приема новата си вяра и как хилядолетия след прераждането си по случайност или не, вижда същото кръстче в един бижутерски магазин и решава да си го купи. Как нейният ангел-хранител Ариел я посещава, като показва присъствието си чрез различни аромати и как се оказва, че същият ангел е бил част и от друго нейно прераждане, далеч в земите на Атлантида и Лемурия. Джон Шотландеца я запознава с отминалите  и прераждания, разказва и показва каква всъщност е била и как в Лемурия някога на Земята било Рай, а хората били хермафродитни и изцяло съвършени същества, носещи, преплитащи и сливащи се в едно цяло и мъжкото и женското в себе си. Как след грехопадението съществата се разделили един от друг на мъже и жени и отделни личности и как настъпил крахът на тази велика епоха, когато Лемурия изчезнала, Анлантида потънала а хората се самоунищожили. И още… и още спиращи дъха интересни ситуации…

Как Шърли Маклейн възприема всичко това и как се променя нейният мироглед за нещата след това разтърсващо духовно пробуждане, дали ще успее все пак да достигне краят на Камино и самият Сантяго, ще разберете в книгата. Не е за изпускане!

 

 

 

 


2019-08-03 | Прочетена: 200