"Open" - Андре Агаси

Разказвачи на книги

Иван Богданов | 2019-08-04


Имаше едни времена когата БНТ беше единствена телевизия и даваше много тенис. Агаси ми беше любимец, той беше тенесистът бунтар, първия който излезе не с бял екип на корта, който развяваше дългата си руса коса и беше жива легенда.

Помня всички истории около сватбата му с Брук Шийлдс, за легендите, как тя щяла да пази целомъдрието си до 30-тата си година и прочие. Беше голяма вестникарска история, която после се оказа не толкова верна.

Следих епичните му битки със Сампрас, с когото разправяха, че са били съквартиранти в академията на Ботилиери.

Както и за това как му уреждаха срещи с жената с най-хубавите крака в тениса - Щефи Граф.

В тази книга е описано всичко това и то с подробности, които нямаше как да се знаят, дори и от журналистите.

Как е бил типичното дете жертва на родителските амбиции и от малък е каран да тренира с часове тенис. Спорт, който през цялото време той мрази. И въпреки, че го обяснява подробно на всички, разбира го единствено Щефи (и тя започнала с тениса от пелените) - "Че кой не мрази тениса?!".

В книгата Андре не жали себе си, но жали всички останали и е много внимателен, като описва какво са му причинили. Но описва добре какво причинява професионалния спорт - липсата на приятели и семейство е най-малкото. Спортът така изтощава организма, че на 36 години Агаси е практически инвалид. Има една много силна сцена как след пет сетов мач с Багдатис, двамата буквално ги занасят до съблекалнята и се изисква близо час работа от лекарите изобщо да могат да ходят.

Прочетете тази книга, за да разберете защо тениса е най-самотния спорт. В него дори не можеш и да се блъснеш с противника - имаш само една мрежа, една ракета и една топка.


2019-08-04 | Прочетена: 113