„Клиника в средата на нощта” – Димитър Цолов

Разказвачи на книги

Анжела Георгиева | 2019-08-05


Това е една от тези книги, които ме привлякоха с пълната липса на информация. Авторът не ми беше познат, не бях чувала коментари за книгата и в мен се събуди желание да я прочета. Чувството, което се породи беше откривателско. Първа от моята компания имах досег с творчеството на автора и скоро след това я препоръчах на приятели.

Впечатлих се от съдържанието на тази малка книжка. Романът е първото заглавие в Колекция "Дракус" и поставя едно обещаващо начало. Още след първите няколко страници ми стана интересно да се запозная и с историята на писателя (обичам да имам информация за автора и да се старая да открия „него” в историята). В момента, в който главният герой – лекар по професия, се оказва описан от автор, чийто прякор е Доктора, започваш да четеш книгата по друг начин. Увлекателно написаните страници те пренасят в полис Кръстовище, където свръхестествени същества и хора живеят съвместно. И ако в този момент си мислиш, че това е поредната книга с подобен сюжет – БАМ и всичко се променя. Уж приличният и добър лекар има тъмно минало, и то не какво да е, а на гангстер. Д-р Арчибалд Кимерия не се притеснява да прекрачи клетвата си, когато е застрашен живота на жена му. Своеобразният акт може да се разчете като най-силното обяснение в любов. Главният герой се обръща срещу вампирите, сключва тайни договори и ни прекарва през един безразсъден път на отмъщението. Път, п който е съпроводен от върколаци, вампири, кукери и нестинари.

А най-голямото БАМ тук са елегантно вмъкнатите елементи от българския фолклор, които стоят толкова естествено, че си се чудил как никой не го е написал досега така. Майсторството на боравенето с думи е постигнало целта си - да накара разказът да излъчва достоверност, която не можеш да оспориш дори и с огромното наличие на свръхестествени елементи. Подходящото образование на автора му помага да вмъкне медицинска терминология, а обяснението на някои митологични елементи с нея ми достави огромно удоволствие. Убедена съм, че всеки малко по-запален по биологията ще оцени високо творението на Цолов.

Силно впечатление ми направи една завоалирано изказана мисъл. Арчи споделя как в полиса всички излизат нощно време и цяла дейност на хора и създания е съсредоточена в малките часове. Това предизвика да изкарам от спомените си една моя мисъл, че хората в бъдещето ще се превърнат в „нощни птици”, защото температурата през деня няма да е много благоприятна. Това, с оглед на сегашните климатични промени е доста достоверна теория. Стана ми приятно, когато я прочетох в книгата на Цолов.

Нямам желанието да разказвам целия сюжет, защото всеки посегнал към книгата ще се ядоса, заради спойлерите. Мога да кажа, че всеки ще остане приятно изненадан от нея.  Историята е изпълнена с толкова много действие, което няма да те остави да скучаеш за минута. Ако трябва да споделя нещо лично, тази книга ме некара да се запозная с творчеството на Димитър Цолов.

 

 

 

 


2019-08-05 | Прочетена: 45