Синовете на Великата мечка – Лизалоте Велскопф – Хенрих

Разказвачи на книги

Детелина Симеонова | 2019-08-08


Когато започнах да чета книгата бях сигурна, че няма да ми хареса. Просто един от главните герои беше на възрастта на малкия ми син и нали е момчешки жанр, реших, че е подходящо четиво за моя младеж. Четяхме заедно на глас, като се редувахме. Бяхме си обещали да четем само заедно. Ми да, обаче в един момент не издържах и  започнах да чета сама. Имаше моменти, в които буквално не можех да се отлепя от книгата. Просто трябваше да разбера какво се случва! И така близо 2000 страници .

Харка, Хари, Камък с рога, Токай-Ихто. Това са имената на един от главните герои в този знаменит роман.

Носи ги последователно в различни етапи от живота си. И по отделно. Не всички заедно.

Романът проследява живота на Харка от ранно детство до зряла /за индианските разбирания/ възраст. Той е един от синовете на Великата мечка. Той е всичко, което би си пожелал един истински мъж да бъде. Той е превъзходен ездач, невероятен стрелец, смел ловец, сериозен и почтителен  към баща си и по-възрастните, честен в отношенията си към всички, лидер във всяко начинание сред връстниците си, състрадателен към хора и животни, отговорен за всяко свое действие, ловък, издържлив, умен, съобразителен, щедър...

Съвсем естествено в началото на книгата Харка не знае да чете и пише на английски език, защото е роден и израсъл в Скалистите планини. За да бъде истински индианец и достоен син на своето племе, тези умения не са му нужни. По-късно обаче, когато от любов към баща си, напуска родната типи /индианския си дом/ и племето си, и го последва в изгнание, той научава не само езика на белите, но и  придобива куп нови  умения.  Освен това той никога не прекослови баща си. Въпреки очевидната необходимост понякога, той никога не го прави. Никога не предава никого. Никога.

Наред с този  почти съвършен герой, в романа ни посреща и баща му – Матотаупа, достоен вожд и велик боец. Точно когато е на върха на славата си, индианския вожд загубва жена си, а малко по-късно и благоволението на Съвета на старейшините на племето. От тук нататък започват приключенията в романа, скърбите на баща и син в немилост,  лов на мечки,  лов на вълци, преследване и лов на бизони, престрелки с белите преселници, златно съкровище, тайнствени пещери, прокарване на железницата през Дивия запад, засади, легенди, предателства, лъжи, убийства, преследвания, приятелства за цял живот, невероятни подробности от живота на различни индиански племена, преплуване на пълноводната река Мисисипи на сал и още, и още, и още...

Мисля, че никога не съм чела по-интересен приключенски роман!

Освен щурите и вълнуващи моменти в книгата, открих  много поучителни моменти в отношенията между хората в една общост,  в семейството. Видях  в нови измерения понятията „чест” и „достойнство”.

Смело мога да кажа, че това е книга за мъже.

Такива, каквито трябва да бъдат. Или такива каквито бихме искали да бъдат. И вероятно биха били, ако и ние, жените, имахме, търпението, любовта, усърдието, всеотдайността на една обикновена индианка  - сестра, дъщеря, жена или майка на някой от синовете на Великата мечка.

    

     


2019-08-08 | Прочетена: 193