„Жестоко” – Емил Йотовски

Разказвачи на книги

Анжела Георгиева | 2019-08-08


Бях в библиотеката и чаках да ми намерят книгите, които ми трябваха за един изпит. Бавно скитах из рафтовете с нови заглавия и обръщах внимание само на непознатите за мен. Една след друга в ръцете ми се появяваха книги и изчезваха след прочитане на представянето им. След това фокусирах „Жестоко” на Емил Йотовски. Корицата толкова много ме привлече, че не проявих интерес да я отворя, а просто я прибавих към книгите, които ще взема. Три дена по-късно започнах да я издирвам в книжарниците, защото исках да я притежавам в собствената си библиотека.

Винаги съм се възхищавала на майсторите на късия разказ, а Емил Йотовски е един от най-добрите, които съм чела. 100 разказа в 100 думи с неочакван край. Не знам за вас, но аз обичам да бъда изненадвана и то положително. Това уникално творение е направено от автор, който знае значението на думите и как да ги използва. Друго, с което е добре запознат е въображението и как да го накара да подвежда и изненадва.

Намерих своя любим разказ още в началото – „Маркетинг”. Убедена съм, че всеки един от вас ще намери не един „любимец” в тази книга. А най-доброто ѝ представяне прави самият автор: "Когато започнах да пиша тези разкази бях решил да забавлявам приятелите си със странни, кратки истории с неочакван край. А това хич не е лесно, защото моите приятели са взискателни и умни хора. Което ознчаваше, че трябва доста да се постарая. Когато историите станах около тридесет ми хрумна, че от това може да стане книга". И наистина излиза – книга, която забавлява, изненадва и искаш да споделиш с всички.

 


2019-08-08 | Прочетена: 143