“Понеделник започва в събота“ на Аркадий и Борис Стругатски – другият поглед към възможното бъдеще

Разказвачи на книги

Десислава Игнатова | 2019-08-13


 

 

 

 

 

            Признавам, че скорощното излизане на това заглавие в превод на български беше едно от най-щастливите книжни събития за мен. Една от малкото повести на авторите, писана специално за младежка публика, беше като дълго чакана среща с приятел от детството.

С радост установих, че книгата не е загубила и частица от своето очарование, макар че моето познанство с тази история продължава вече повече от 30 години.

            Действието се развива през шестдесетте години на миналия век и носи неповторим заряд на оптимизъм и вяра в бъдещето, характерна за онова време. Идеите за всеобща обреченост или екологични, социални и всякакви други катастрофи, които ни застигат от повечето съвременни произведения, са все още много далеч и не хвърлят сянка върху героите и читателите. Светът е сложен и непредсказуем, но този факт поражда в сърцата на героите единствено удивление и довежда до скромна решимост да опознаят неизвестното, крачка по крачка.

            Главният герой на повестта е млад програмист. В онези години професията му е имала много малко общо със заниманията на днешните му колеги, които като правило са тясно специализирани и имат шанс да се усъвършенстват в малка ниша от необятния свят на съвременните информационни технологии. Програмистът от 1960 година е много добър математик, който освен това би могъл да поправи единствения за целия институт огромен компютър, помещаващ се в отделна стая.

            Александър Привалов, както се казва героят, случайно попада в научен институт, който се намира в странен отдалечен от столицата град Соловец. Институтът е специализиран в изследвания по вълшебство и магия, а героят постепенно се потапя в новия за него свят, като изследва феномените на града и музея, който е негово временно обиталище, с педантичността и страстта на млад изследовател. Сред странните явления, наблюдавани от него при първоначалния му престой са монета, която винаги се връща в джоба на своя собственик, котарак, който разказва приказки, говореща щука, уредничката на музея Наина Киевна, която по възраст и умения напомня на известната ни баба Яга и много други.

            Във втората част на повестта Привалов вече е сътрудник в института, който крие не по-малко тайни и загадки от самия Соловец. За разлика от световете на други автори, при братя Стругатски магията е естествено следствие от натрупване на знания, а понятията наука и магия на пактика се припокриват. Пътят към превръщане на учения в магьосник изисква от сътрудниците не само отдаденост и дисциплина. Ученият – маг е човек на вдъхновението и на младежкия ентусиазъм, за който занятието с любимата работа е най-важното нещо в живота, по-интересно и вълнуващо от събиранията с приятели или празнуването на Нова година. Именно тази страст и влюбеност в работата дават името на повестта. Експериментите и проучванията, с които се занимават Привалов и неговите колеги са така всепоглъщащи, че новата работна седмица започва още в събота.

            Най-интересната мистерия в повестта е разкриването на загадката на личността на необикновения директор на института, човекът с две лица, носещ името на двуликия римски бог Янус. За да разкрият тайната на тази изумителна личност, Привалов и неговите приятели ще сглобят странните събития от последните няколко дни, по необходимост ще надскочат ограниченията на конвенционалната логика и ще измислят съвсем нова теория за времето.

            След последните страници на тази невероятна творба, след като сме съпреживели вълнуващи открития, при които границите на възможното са се разширили отвъд обикновения свят, неминуемо ще сме се заразили с невъзможната вяра в ново, изпълнено със страст и любов към непознатото светло бъдеще.

 


2019-08-13 | Прочетена: 177