„Степният вълк“ – Херман Хесе

Разказвачи на книги

Иван Янакиев | 2019-08-13


  Кратката справка в първите страници на тази книга показва едно причудливо съвпадение. Безсмъртната творба на Херман Хесе е връстник с първия непрекъснат трансатлантически полет със самолет. Бележитият пилот Чарлс Линдгрен осъществява своя смел подвиг през същата 1927 година, в която на бял свят излиза и рожбата на Хесе. Дали това е случайност, или предзнаменование човек трудно би могъл да каже. Едно е сигурно – полетът на мисълта в „Степният вълк“ не отстъпва по абсолютно нищо на въпросния първи непрекъснат трансатлантически вояж.

Дълго съм размишлявал над това, кое прави тази малка книжка велика. Дали „истините“ вътре са универсални, или просто претворяват субективизма на писателя? Дали господин Халер е уникален случай, или всеки носи частица от него у себе си? Ще се появи ли и за нас Магически театър и трябва ли да бъдем умопомрачени, за да го открием? 

Първият ми сблъсък с творбата бих определил като неплодотворен. Получена като подарък, аз не погледнах на нея твърде сериозно. Още след началните десетина-двайсет страници бях на път да я захвърля настрана. За бога, вътре се разказва за някакъв застаряващ мъж, който обмисля самоубийство! През погледа на един двайсетгодишен младеж (моя милост) това изглеждаше напълно неразбираемо. От уважение към човека, който ми я беше подарил, а и от вродената ми упоритост, аз продължих с непонятното четиво. И така малко по малко пред мен се разкриха тайните на автора.

  Скоро след първия прочит дойде ред и на следващите, а после на опашката се нареди и останалата част от библиографията на Хесе. Тази книга прокара пътя за творчеството му към мен. И като един истински пионер нейното име ще отеква навеки в съзнанието ми.

  Но нека не се отплесвам прекалено със своите спомени. Редно е те да отстъпят място на централния персонаж в книгата – бюргерът, мъжът, вълкът, ХАРИ ХАЛЕР. Човек, намиращ се в сериозна душевна криза. Криза, от която за него няма път навън. Криза, чието единствено решение е смъртта.

  Една вечер в трагичния живот на Хари Халер се случва нещо малко, на вид незначително, което обаче го променя завинаги. Всеки, който е преживявал подобна метаморфоза, знае, че обикновено тя изскача внезапно, като удар от гръм. За Хари катализаторът се поява под формата на една трудно забележима табела с надпис: „Магически театър. Вход не за всички, не за всеки. Само… за… умопомрачени!“. И така неговият нов живот започва.

  По-късно през същата вечер „случаен“ минувач подарява на Хари книжка със странно заглавие – „Трактат за степния вълк“. То се оказва изключително подходящо. Вътре се крие един от най-озаряващите погледи, хвърляни някога в дълбините на човешката душа. Същността на степен вълк бива извадена наяве. С хирургична прецизност върху нея се извършва щателна дисекция. Макар и болезнена, тя разкрива разнообразието на човешката душа, нейната многостранчивост и пъстрота. Хари Халер, а и всеки един от милионите читатели по света, бива лишен от право на избор след тези редове. Той никога повече не може да бъде същият „бюргер“. Неговият живот никога повече не може да се завърне обратно в коловозите на сивотата и простотата. Остава само пътят напред.

  Хари Халер поема плахо по тясната пътека, но без помощ и посока е заплашен от угрозата отново да се върне към старото си аз и самоубийствените мисли. В този тежък час се появява Хермине! В очите на едни тя изглежда като „лека жена“. За други представлява идеал за свобода. Независимо от гледната точка Хермине изниква от нищото като истинска магьосница. И като такава тя се захваща да преобрази Степния вълк. Ден след ден, стъпка по стъпка феята показва на мъжа как да живее истински, как да открие и опознае себе си, как да помири отделните си същности! Дали обаче истинският катарзис е възможен, дали човешката промяна е реалност, а не просто мит, всеки сам трябва да прецени.

  В хода на книгата Хари Халер извървява един огромен път себе си. Път, който често е нелек, винаги криволичещ, и никога лесен. Покрай него и ние волю-неволю правим стъпки към дълбините си. Точно в това смятам, че се крие зрънцето злато тук. Всеки може да види нещо ново и непознато в своята душа благодарение на книгата. А за да се качиш на този презокеански полет е нужно да спазиш едно единствено условие – трябва да бъдеш умопомрачен!2019-08-13 | Прочетена: 259