"Шахматна новела" - Стефан Цвайг

Разказвачи на книги

Таня Йорданова | 2019-08-15


В момента, в който реших да участвам в конкурса за разказвачи на книги, знаех, че ще се срещна, отново с героите в „ Шахматна новела“. Да представя произведение на Стефан Цвайг, е вълнуващо предизвикателство за мен. 

Действието се развива на презокеански параход, на който пътува световния шампион по шах. Считан от съселяните си, за глуповат и неспособен да запамети, дори азбуката, Мирко Чентович, като „абсолютен аутсайдер на духовния мир, един навъсен и неразговорлив селяндур“, на двадесет години, печели шахматната корона. Съзнанието, че е победил умни и културни хора и то в играта на шах, „ превърнали първоначалната му неувереност в хладна и просташки демонстративна гордост...и понеже не предполага, че на земята съществуват и други ценности, освен шахмата и парите, той има пълното основание да е във възторг от себе си!“ 

Разказвачът на историята, един от пасажерите, проявява любопитство и се опитва да се запознае по-отблизо с „този рядък екземпляр от породата на едностранчивите гении“. Единственият възможен начин, е игра на шах и гросмайсторът се съгласява да участва срещу възнаграждение. 

В една от партиите, се постига реми, благодарение на намесата на непознат пътник.

Кой е непознатият? Дали също е професионален шахматист? 

Самият той ни разказва живота си и разбираме, странните обстоятелства, при които се е научил да играе шах. Какви са правилата на играта, в случаите, че има единствен участник? В пълна самота, изолиран от света, д-р Д. открадва книга! Първоначалното му очакване, че това е книга на философ или поет, се превръща в не просто в разочарование, „а парещо чувство на озлобение“. Книгата се оказва шахматен наръчник, „сборник от сто и петдесет шахматни партии, играни от най-големите майстори“. 

Кулминацията в книгата е шахматната среща между световния шампион по шах и особения господин. 

Кой печели в тази чисто мисловна „игра на игрите“?

Срещата с героите в „Шахматна новела“ е незабравимо преживяване и всеки път ме оставя с различни размисли. Този път, мислите ми са фокусирани върху пътя към успеха - има ли цена, която плащаме и каква е тя. 

Осъзнавам, че думите ми не бяха достатъчни, за да изразя моето вълнение и поради това, препоръчам, уважаеми читателю, да възприемеш написаното от мен, само като послание, което насочва вниманието ти към „ Шахматна новела“ . 

 

 

 

 

 

 


2019-08-15 | Прочетена: 134