„Кураж“ от Ренита де Силва

Разказвачи на книги

Светла Дамяновска | 2019-08-15


Авторката на „Майчина тайна“ и „Обещанието“ - Ренита де Силва отново ни поднася една силно драматична книга, в която няколко женски съдби се преплитат и рисуват история за болка, човешки грешки, любов, мъка и загуби, история за женската сила, за КУРАЖА да се опълчиш срещу общоприетото, срещу религиозните догми, обществените нагласи и страха, страха от разнообразните наказания които обществото налага върху непокорните. Несвободата на жените в две коренно различни общества – обществата на Англия и Индия е различна, но жените в тези отдалечени на половин свят разстояние държави са еднакво обвързани с условности и обичаи, и всяко отклонение от общоприетото се санкционира.

Индийската героиня Гори е бедна индийка, посветена на 14 годишна възраст на богинята Йелама и превърната в малолетна проститутка, която е длъжна да обслужва храма, да задоволява пожелалите я мъже и да понася издевателствата на господаря на областта. Това се случва по нещастна случайност. Момичето е от обикновено селско семейство, в което липсват традициите на обучаваните за тази роля жени. Първото писмо на Гори до богинята гласи: „Богиньо Йелама, Защо? Защо аз?“  Разбира се, богинята надменно мълчи, тя е просто една красива скулптура. А всичко което хората причиняват на героинята в името на този неодушевен предмет са чисто човешки престъпления. Драстичната промяна на живота на момичето, прекършването на мечтите й, отнемането на свободата и човешкото й достойнство завинаги, става с пресметливата заповед на господаря и разбира се – в негова изгода. От тук нататък историята покълва и се разлиства, пуска дълги и оплетени филизи и като катерлива лоза обхваща всичко. Тази гъвкава лоза е родословното дърво на един род, който тръгва от злощастно заченатите близнаци на Гори и преминава през няколко поколения, докато ни заведе в днешния ден и най-младите й потомци.

Другата основна героиня е Луси – единствено дете на семейство от висшето общество, разглезена и капризна наследница на аристократичен английски род. След любовни „приключения“ и трудно задушен в зародиш скандал, тя е принудена да се омъжи набързо за англичанин, собственик на кафеена плантация в Индия. Съпругът й я отвежда в колониална Индия и там тя се среща с Гори. Храмът, жилището на девадаси и плантацията са в непосредствена близост. Срещата на двете жени е неминуема.

Със забележително майсторство и изключително образен език Ренита де Силва разгръща пред очите на читателя панорамата на Индия от началото на 20 век. Четейки страниците на книгата той гази в червеникавата кал на тази прекрасна земя, вдъхва богатите аромати на полята и градините, изтръпва от ужас в зловещия сумрак на джунглата, среща се с галерия от запомнящи се човешки образи, усеща осезателно невероятната мизерия и невъобразимия лукс на тази тъжна страна. Нито един от героите на книгата не е щастлив. Всеки един от тях крие своя трагична тайна, всеки къта в сърцето си болка. Но това не озлобява повечето от тях, те въпреки всичко търсят в себе си сили да проявят човечност и доброта. Щастието е мимолетен проблясък в голямата тъмнина. То е неочаквано, кратко и бързо се губи. Героите не живеят ведро, спокойно и нормално, те съществуват и се борят – и англичаните и индийците.

Книгата е много женска и много убедително написана. В нея има доста зачевания, аборти, раждане, мъка и женски емоции. Книгата е за женската същност, за женската орис, за ролята на жената в мъжкото общество. И в Европа, и в Азия, и в богаташките среди, и в бедните прослойки жената има подчинена роля и опълчването срещу тази наложена роля се плаща скъпо.

Винаги съм смятала, че в текста на всяка книга се крие едно ключово изречение, което побира в себе си същността на книгата. Търся го, винаги, докато чета. И когато го намеря, разбирам, че съм открила малкото семенце, от което покълва и се развива текста. Ето заключението на една от последните „издънки“  на рода на Гори - Кавя: „Толкова много загуби, болка и трагедия, мисли си Кавя, заради собственост, желание за притежание, гола вяра.“ /стр.302/

Младите героини от 21 век на Ренита де Силва мечтаят да променят това. Може би за да се случи тази промяна е написана тази книга.

 

 


2019-08-15 | Прочетена: 211