Пътят на победата или защо обичам да нося кецове Nike - Фил Найт

Разказвачи на книги

Мирослава Петърчева | 2019-08-16


Ако още не сте прочели автобиографията на Фил Найт „Изкуството на победата“, то е време за поредния книжен маратон….Честно казано, никак не е трудно да пробягаш по страниците на една завладяваща история и после да се огледаш, да решиш, че и за теб има надежда да направиш нещо вдъхновяващо…

Автобиографията оставя в сърцето на всеки читател едно изключително чувство, което мотивира  към победа. Това в никакъв случай не е някаква скучна, изпълнена с много сухи факти книга, а е една разтърсваща изповед, в която човек може за себе си да намери много лични моменти.

Автобиографията не обхваща целия период на компанията, а по-скоро началото на нейното създаване в недалечното минало. Тогава Фил Найт наистина е много млад и търсейки сбъдването на своята Налудничава идея – научно казано БРАНД - той постепенно се изправя пред изключително много предизвикателства И в крайна сметка успява с цената на ред лишения – като се започне от безкрайните безсънни нощи и се стигне до финансовите терзания и съдебни битки.

Така един човек успява да сътвори това, което днес ние наричаме империята Nike.

Тази книга с нейната реална история може да бъде интересна за всеки: дори той да не се занимава с маркетинг, реклама или спорт, тя може да е полезно четиво за хора на всякаква възраст, защото разкрива стремежа на един човек, който иска да направи нещо за себе си, който се бори и успява, въпреки всички трудности. 

Създаването на Nike изглежда доста необичайно, но няма да разказваме книгата. Днес компанията е водещ производител на спортни обувки, облекла и аксесоари в САЩ и в световен мащаб. В 21-ви век спортните  обувки, дрехи и аксесоари на бранда Nike са част от ежедневния гардероб за много хора по света.  

Основателят на Nike споделя: „Със своята уникална подметка и подобна на възглавница подложка в междинната подметка, както и ниската си цена /24,95 долара/, маратонката с вафлена подметка продължаваше да пленява въображението на хората, както никоя друга досега. Тя не само създаваше различно усещане или стоеше различно, а и изглеждаше различно. При това коренно. Яркочервена горница, огромна бяла емблема - беше революция в естетиката. Видът й привличаше стотици хиляди нови клиенти в лоното на Nike, а характеристиките й затвърждава тяхната лоялност. Имаше по-добро сцепление, амортизация от всички продукти на пазара. 

Докато наблюдавах как през 1976 година тази обувка се разви от популярен аксесоар до културен артефакт, ми хрумна нещо. Може би хората щяха да започна да носят тази обувка в училище. 

И в офиса.

И в магазин за хранителни стоки.

И цялото си ежедневие 

Идеята беше грандиозна.“

Този цитат от 1976 година е пророчески. Вгледайте се днес в краката на хората. Повече от 80% от тях в света днес носят спортни обувки не само когато тренират, не само когато бягат, не само когато карат колело, те носят спортни обувки във всекидневния си живот.  Историята продължава, днес, тук и сега…

Nike ще продължават да ни изненадват!

А сега е време да направя своя вечерен крос, обувам своите найките и тичам към мечтите си.

 

 

 


2019-08-16 | Прочетена: 153