„Тайната история“ на Дона Тарт – горчивата цена на познанието

Разказвачи на книги

Десислава Игнатова | 2019-08-19


Творбите на Дона Тарт са от този тип произведения, които или ще обикнете още от първите страници, или няма да обикнете изобщо. Носителката на награда „Пулицър“ за романа си „Щиглецът“,  който в момента е в процес на екранизация, успява всеки път да поднесе на читателя нещо ново и различно. Характерният й стил изгражда пълнокръвни светове даряващи интензивност и яркост на преживяванията.

Пригответе се да навлезете в повествование, което проследява всяка минута от живота на героя, прониква във всяка негова мисъл, свидетества за всяка постъпка и събитие. Подобно на картина на свръх-реалистичен художник, която не може да бъде отличена от фотографска снимка, читателят не просто започва да разбира добре героя, но той  с т а в а  него и започва да живее живота му.

Във всяка история на Тарт пред нас постепенно се разкрива една мистерия, неслучайно думата „тайна“ присъства дори в заглавието на романа.

Воден от своята неудовлетвореност, Ричард Папен желае да избяга от скуката и еднообразието на родното си място и своето семейство. Неговата неприязън към посредствеността и баналността на детството му и градчето Плано, където е отрасъл, е смесица от младежко чувство за непълноценност и неясен копнеж по досег с по-богат, извисен и интересен свят, който да спомогне за преодоляване на меланхолията му.

След серия от неочаквани случайности и известна доза късмет, Ричард е приет в колежа Хампдън, където се запознава с група елитни студенти, предвождани от харизматичен преподавател по старогръцки език. Въпреки този шанс или точно поради него, болезненото чувство за непълноценност ще го съпътства до края и младежът неуспешно ще се стреми да превъзмогне дистанцията между него и новите му приятели.

Веднъж присъединил се към групата, Ричард бива изцяло обсебен от живота в нея. Останалата част от колежа, другите преподаватели и студенти, се превръщат във второстепенен фон. Следват събития, които бележат живота както на главния герой, така и на останалите участници в драмата. Всеки от младежите ще излезе преобразен след края на учебната година, всеки ще измине мъчителен път към себе си и ще направи своите избори.

С безразсъдна страст на ерудирани изследователи, но и с дързостта, характерна за младостта, героите ще проучват тънката границата между непознатото и забраненото, докато не достигнат точка на необратимост, след която връщането назад е невъзможно. Да, всяко познание е горчиво и всички участници заплащат по своему цената за неговото придобиване.

В „Тайната история“ на Дона Тарт ще намерите всичко, което прави едно повествование вълнуващо: красота и същевременно мрачна класическа атмосфера, напрежение, отчаяние, престъпление, катарзис и много въпроси, които да останат след края на прочита. Независимо дали ще харесате авторката, едно е сигурно, няма да останете безучастни и равнодушни при запознанството с нейните творби.2019-08-19 | Прочетена: 111