"София - London - София" на Теодора Славова.

Разказвачи на книги

Виктория Стефанова | 2019-08-20


 

Това е една мъничка книжка, джобен формат, която за пореден път доказва че българските автори умеят вълшебно да си служат с думите.

Истината е, че съм от този тип хора, които често решават да прочетат книга, заради нейната корица. И тук, случаят  първоначално беше такъв.  После осъзнах, че неведнъж съм попадала на статии на авторката тук-там в интернет и реших да видя какъв ще се окаже този “блог-роман”, идеята звучеше интересна.

Да си призная, очаквах любовна история. Тя разбира се не липсва, но... това е по-скоро история за сложните човешки взаимоотношения, изборите, които взимаме и последствията от тях . За днешния свят, глобалност, вълнения и проблеми.

Теодора Славова пише толкова увлекателно, че още след първите страници усещаш как  историята ти е влязла под кожата и те е пренесла изцяло в нейния свят. Размечтах се за дъждовен, меланхоличен Лондон, пожелах си есента и дъжда да дойдат по-скоро.. Ако трябва накратко да опиша чувствата, които ми донесе тази книжка, то те ще са Есенен Уют, Тъга и Драматизъм.

Всеки един от героите в книгата има своята индивидуалност и характер - Борбената Брияна, твърдо решена да постигне мечтите си и да опознае липсващия си до тогава баща; Катерина, загърбила младежката си страст за сметка на сигурността; свободолюбивия Чарли, избрал да обича най-вече своята музика;  влюбения и леко наивен Марк, темпераментната Надя...И трябва да кажа, че любим герой определено ми стана Кристофър. Харесах го още преди да разбера че образа му е вдъхновен от Виле Вало (вокалът на финландската рок група HIM).

Искаше ми се може би историята на Стария и Младия да завършат по друг начин, но...не винаги е възможен щастливия край.

Краят на самата книга обаче вдъхва надежда. Брияна взема решението, което може би майка й е трябвало да вземе преди 24 години...или може би не. Кой знае? Човешките избори винаги водят до неподозирани обрати.

"В хората винаги живее тихата надежда за щастлива развръзка, а тя не обича да задава въпроси."

Книгата е подходяща, както за почитателите на любовните романи, така и за любителите на криминалните романи и за тези, които ги вълнува социалната тематика и взаимоотношенията между хората.

 

 

 

 

 

 

 

 


2019-08-20 | Прочетена: 111