“Татуировчикът на Аушвиц” - Хедър Морис

Разказвачи на книги

Виктория Стефанова | 2019-08-20


 

 

Има книги, на които знаеш, че трябва да отделиш повече внимание и уважение. “Татуировчикът на Аушвиц” - Хедър Морис за мен е една от тях

Много харесвам исторически романи и въпреки това дълго отлагах прочитането на тази книга, защото подозирах, че ще ми е тежко след нея. Дъждовното време навън обаче най-накрая ме предразположи.

Това, че книгата е базирана на разказите на Лали Соколов, за собственото му пребиваване в Аушвиц я прави изключително ценна. Няма художествено преувеличение, всичко е представено без излишен драматизъм и всъщност точно от това те побиват тръпки. Първият урок, който всеки в лагера Аушвиц научава е че не бива да се привързва или да изпитва емоции и да се опита да оживее до следващия ден. Благодарение на това че знае няколко езика, острия си ум и находчивостта си Лали успява да си издейства известна доза сигурност и привилегии и благодарение на неговия разказ можем да придобием малко по-различна представа за концлагерите, за СС офицерите, които упражняват контрол там и за обвинените в колаборационизъм след войната затворници.

За пореден път се убедих, че чудовищата са в човешка форма, че всяко чудовище има все пак и човешка страна,че всяко нещо си има цена,че понякога човек е принуден да жертва достойнството си и всичко в което вярва, за да остане жив,а друг път жертва своята безопасност и живот в името на това да спаси някой друг.

Когато знаеш,че ще четеш книга за Втората Световна, автоматично се подготвяш, че ще има много тежки моменти. В Аушвиц са извършени наистина безброй нечовешки зверства. В книгата част от тях са споменати, но основния фокур не е това. Книгата разказва една красива любовна история, зародила се в едно ужасно време и място сеещо смърт. Историята на Лали и Гита нямаше как да не ме заплени и трогне и през цялото време се надявах Лали да успее да спази обещанието си, че и двамата ще се измъкнат живи.

 

Смятам, че книгата ще се хареса на всички любители на историческите романи, но останалите също трябва да й дадат шанс, защото историята е реална, но толкова героична и си заслужава да бъде прочетена.

 

 

 

 

 

 


2019-08-20 | Прочетена: 199