"Защо нямам приятели" - Лидия Симеонова

Разказвачи на книги

Петя Иванова | 2019-08-20


Аз съм Петя Иванова.Днес ще Ви запозная с една от моите любими книги.

Тя е  отпечатана преди повече от три десетилетия от държавно издателство ‘’Отечество‘’ гр.София. Всичко сътворено от авторката Лидия Симеонова е нещо забележително,малко съкровище.

Това е малка на вид книжка,в която се разгръща  огромната човешка душа.В нея има за всеки човек по нещо,който има това добро желание ,може сам да се запознае със собственото си ‘’аз’’.Тук докато четеш книгата,толкова се увличаш,че забравяш за ежедневните си проблеми.Вникваш в съдържанието,прехвърляш се в друг свят,в който  не е важно само материалното.Да без него не можем да живеем,но много важно е и отношението на хората вкъщи,на работата и въобще навсякъде около нас.

Често  си препрочитам откъсчета от нея,на вашето внимание е един от тях:  

‘’ Р.се чувствува най- много самотен сред другите,а не когато е сам.Когато чете,мисли,работи или крои някакви планове,би могъл да върши това с дни.Но трябва ли да се събере с хора,да приказва,и то не само това,което го интересува,а просто това да побърбори,да потанцува,за Р. Това е загубено време.Стои сред хора,усмихва се,отговаря им,но вече го няма.

      А когато се върне,пресмята изгубеното време:пропилях си три часа.При всяка подобна покана в главата му светва сигнал:’’ Ще си изгубя ли няколко часа! ‘’Ако може, избягва поканата,когато не е възможно,отива с въздишка.Всъщност Р. Не изглежда саможив,той се усмихва,разказва интересни неща,звънко се смее на разни шеги,но тайно скучае.

     Не,Р. не включва в своите жизнене планове единствено себе се.Не мрази човечеството.Интересуват го обаче само хората,които приличат на него,мислят като него и си поставят същите цели.Р. е за мене загадка.Саможив ли ?Не.Иска да стори за хората твърде полезни неща,готов е да хвърли много усилия и непрекъснато се лишава от различни нормални за другите удоволствия.Но дали това е лишение,щом не цени тези удоволствия,щом няма към тях,достатъчно силен стремеж?Жертва ли е да се откажеш от нещо,което малко или никак не те интересува? ‘’

Тази книга ще покаже как всеки читател да се замисли за начина по който живее,по които се отнася с всяко живо същество,било то майка,баща, съпруга,съпруг,  дете,колежка,колега.Четеш със затаен дъх и с нетърпение очакваш да стигнеш до последната страничка. 

Всеки,които се докосне до тази книга,

-Ще стане по-добър човек!

-Ще разбере,приятел е силна дума,трябва да се заслужи!

-Ще погледне света от друг ъгъл!

 

Тази книга е: ‘’ Защо нямам приятели ‘’- тя е актуална за тогавашното време,тя е актуална и днес, тя ще бъде актуална и след много векове напред .  2019-08-20 | Прочетена: 141