„ТОП мистериите на България” от Слави Панайотов

Разказвачи на книги

Йорданка Калистрина | 2019-08-22


Книга, която доби голяма популярност за кратко време, но и предизвика най-противоречиви мнения: от „Осанна!” до „Разпни го!”. 

Аз няма да заемам позицията нито на едните, нито на другите критици. Моето мнение е, че когато човек разтвори страниците на една книга, трябва да стигне до края и тогава да споделя оценката си за прочетеното. Във всяка книга има нещо, което да ни докосне, да ни развълнува или да ни разочарова, но никога не трябва да съжаляваме, че сме отделили време за четене. Авторът има правото да представя теориите си /така, както ги вижда/ , независимо дали това отговаря на всеобщите очаквания или не.

Слави Панайотов е един от най-успешните влогъри у нас, а „Топ мистериите на България“ е първата му книга. Тя е вдъхновена от видео поредицата The Clashers,  която събира над 1 млн. гледания в YouTube .

 Книгата ни повежда  на пътешествие из едни от най-загадъчните места в нашата страна. Разказва ни легенди и предания, свързани с тези невероятни мистични забележителности. Повечето са добре познати на любителите на отечествени пътешествия, но нищо не пречи да прочетем повече за Ванга, Белинташ, Кръстова гора и Караджов камък, за предполагаема гробница на египетска богиня в Странджа, за пещерните рисунки в Магурата, за трапецовидните ниши в Родопите и др.. Въпросът за достоверността на изнесените факти или за научната им стойност подлежи на друг коментар. Има изказани достатъчно мнения по този въпрос. Повечето места авторът е обиколил лично, говорил е с местни хора и написаното е плод на личните му впечатления. Авторът не е изследовател или откривател, той просто е любопитен пътешественик /както всички нас/ обича загадките, както и да ги разгадава.

Неговите „мистерии” провокират интереса към родните забележителности, което е най-важното. Любопитството кара човека да остави спокойното си ежедневие и да тръгне на път, да търси места и отговори на въпроси, чиито отговори поставят нови, още по-трудни за разгадаване мистерии и така крайната точка става все по-непостижима. Но в търсенето, ние опознаваме страната си, докосваме се до богатствата и, надникваме в миналото и. Като бягаме от настоящето, преди да сме станали част от бъдещето, можем да разгадаем най-голямата мистерия – да разгадаем себе си. 

В епилога на книгата авторът завършва с два призива, които представям дословно:

„Първият е да обичате нашата малка България и никога да не се отказвате от нея, въпреки трудностите, на които ви подлага днешната система. /…/ Нашите предци, независимо дали траки, прабългари или представители на още по-древна цивилизация, са дали на света много. А на нас са дали основата да ходим гордо вдигнати глави и на въпроса „Откъде си?” да не се срамуваме да кажем „България”. /…/

Вторият ми призив към всички вас е да сте благодарни за това, което имате, да сте позитивни и да се усмихвате повече. Никога не се отказвайте от мечтите си.”/Слави /

 

Не ни остава нищо друго освен да последваме съвета на автора – да плануваме следващата си екскурзия до някое магическо място, което ни е впечатлило най-много и да се потопим в неговата мистерия. Мистерията, наречена България.

Преживяването си заслужава. Уверявам ви.

 

 


2019-08-22 | Прочетена: 138