Марсиански хроники - Рей Бредбъри

Разказвачи на книги

Таня Йорданова | 2019-08-23


Рей Бредбъри, е писателят , с който „ мнозина са полетели до Марс“. Това признание, по повод рождения му ден, ми припомни, че „Марсиански хроники“ беше любимо четиво на брат ми. 

Хрониките са хронологично свързани части, чието действие се развива на Марс. 

Мисис К. сънува екипажа на кораба, който лети към Марс, нейните мисли са „прихванати“ от съпруга ѝ и съдбата на Първата експедиция е предопределена. Втората и Третата експедиция също приключват неочаквано - единият от екипажите е изпратен в лудницатаа и след това загиват, докато на другия, чрез хитроумен начин е приспана бдителността. 

В разговора на двама от участници в Четвъртата експедиция, Спендър и Капитан Уайлдър разбираме причините за поведението на марсианците: „ Как бихте се чувствали вие, ако бяхте марсианци и ако във вашата страна се появят някакви чужденци и почнат да я разрушават? ...Марсианците забелязали, че те си задават въпроса: “ Защо въобще живеем?“ – най- често в разгара на войни и бедствия, когато не можело да се намери отговор. Но когато цивилизацията възвръщала своето равновесие и спокойствие, когато войните спирали, тогава въпросът ставал безсмислен... Те се излекували от стремежа си да разрушават, всичко да развенчават. Те слели в едно религията, изкуството и науката, защото поначало науката е само едно изследване на чудото, което ние не можем да си обясним, а изкуството тълкуване на това чудо.“

Кои са първите преселници, кои хора напускат Земята? 

„ Земните хора дойдоха на Марс...Всеки имаше своя собствена причина. Оставяха досадни жени или досадни служби, или досадни градове: пристигаха, за да намерят нещо или да се избавят от нещо.“ 

Специално място е отделено на поведението на хората на Земята -  на тези, които са решили да отлетят и на оставащите. 

“ Ще те пусна, когато аз поискам! Сега ще си поговорим с теб вежливо, най-вежливо, докато аз ти позволя да си отидеш и ти добре знаеш това.

...Парите се събраха. 

- Синко , сега вече няма да изпуснеш ракетата... 

- Веднага им върни парите!

- Белтър почтително се поклони и му поднесе парите, ала Тиис не се докосна до тях..

- - Ето ви парите, сър. Много благодаря.“

Хората се установяват да живеят на Марс и срещите им с марсианците завършват непредвидимо.

Една вечер, всички човеци са изненадани от новината, че избухва война на Земята. Всички ракети от Марс са извикани да се завърнат. 

Изминали са двадесет години и седем месеца, от деня, в който войната избухва и на Марс, се срещат Хетъуей и капитан Уайлдър – участници в Четвъртата експедиция. Как се е справил със самотата Хетъуей през тези години и защо капитанът е пътувал до Юпитер? 

„Марсиански хроники“ завършва с разказа, за неочакваната ваканция, на едно семейство, на Марс. Ваканция, която е подготвяна грижливо в продължение на двадесет години.

Срещата с Рей Бредбъри поставя въпросите за свободата, любовта, бягството, самотата, непреходното в живота, като ни предоставя възможността, да потърсим във въображението си, методите за бягството от предразсъдъците и знанието, че “ невежеството е фатално.“ 

 

 


2019-08-23 | Прочетена: 130