МАЛЪК ЖИВОТ - ХАНЯ ЯНАГИХАРА

Разказвачи на книги

Виктория Михайлова | 2019-08-23


"Малък живот " хваща не за гърлото, а за краката .Обръща света наопаки, кръвта нахлува в главата и изръсва от джобовете всички прилежно натъпкани белези, рани ,уродливости, липси, 

„ Малък живот“  тежи. Тежи с въпросите и темите, които поставя, тежи и със своите 720 страници. 

Когато започнах да я чета , не бях сигурна дали ще успея да я завърша. Мазохистът в мен се сгърчи още на триста и някоя страница при първия сблъсък с истината. Оставях романа настрана. Опитвах да се отдалеча, за да събера сили и отново да продължа. Мислех си, че знам какво ме очаква, и че съм подготвена( бях прочела отзиви за романа) , но често се оказвах неспособна да надмогна болката, която е събрана в малкия живот на Джуд. А може ли да бъде малък Животът?

Историята ни среща с четирима приятели от колежа- Малкълм, Джей би, Уилем и Джуд. Янагихара детайлно  разкрива  детството, семейството и живота на всеки от тях, за да ги опознаем. И неизбежно да ги обикнем. Да обикнем приятелството им, разговорите им,  лутанията във връзките и секса.  Да обикнем слабостите на тези момчета, които въпреки професионалните успехи, които постигат , така и не успяват докрай да пораснат. Единствено миналото Джуд остава забулено в някаква мистерия. Напрегнатото усещане за предстояща беда съпътства читателя , докато  погледът се насочва все повече към него и започват да изникват парчетата от пъзела на неговия малък живот. 

Джуд мрази миналото си. Извръща лице със страх и не смее да гледа в очите му. То обаче винаги го настига с дългите си ръце . Настига крехкото му настояще и го стиска за гърлото. И животът му диша тежко. Изплезил език, като малка хилава кранта носи огромния товар на детството , а спомените - камшици шибат и го карат да препуска подкован с бръснарски ножчета. Джуд принася себе си в жертва на това минало, защото аксиомата на равенството е вярна. Човек е това, което е и Джуд винаги ще бъде равно на Джуд. Насилието , което преживява като дете го бележи за цял живот. Кожата му - лъскава и опъната като печена те кара да стискаш очи от болка. Спъваш се в неестествения релеф по гърба му и също като него опитваш да продължиш. Държиш Джуд за ръка и стъпка по стъпка слизате заедно в ада.

„ Малък живот ‘‘ е предизвикателство. Осмелете се да предизвикате себе си. Осмелете да да изпитате чувството да бъдете изоставени в нищото, като самоубийство.

„Малък живот ‘‘ е „брадвата за замръзналото море у нас“.

 

 


2019-08-23 | Прочетена: 231