"НАЙ-БОГАТИЯТ ЧОВЕК ВЪВ ВАВИЛОН”- Джордж С. Клейсън

Разказвачи на книги

Евелина Иванова | 2019-08-27


„Бъдещето се простира пред теб като път. Напред са планове, които искаш да осъществиш ...желания, които искаш да задоволиш. За да постигнеш и едното и другото, трябва да владееш изкуството да печелиш пари.”

    Защо изкусният майстор на колесници, Банзир и талантливият музикант, Коби, се трудят от сутрин до вечер, но кесията им е празна? Защо техният приятел от детинство, Аркад, е най-богатият човек във Вавилон? Възможно ли е три деца, живели като равни и обучавани от един и същи учител, да живеят толкова различно като големи?....

   Така започват 10 притчи за парите, написани в далечната 1926г. От тогава тази книга е преиздавана и изчерпвана многократно.

   Ако проверите в Интернет, ще се очудите, колко успели хора цитират тази книга, като много важна за техния успех.

   Десетте притчи са написани удивително четивно, ясно и с конкретни послания, които са разбираеми дори за дете и лесни за изпълнение. На страниците ще открием отговори  на въпросите:

Достатъчно ли е да си пожелаем да сме богати, за да сме богати?

Могат ли да ни помогнат 7-те лека за тънка кесия?

Достатъчно ли е да спестяваме, за да сме богати?

Кого обича богинята на сполуката?

За какво може да ни послужи златото и за какво мъдростта на петте закона на богатството?

За какво и кога е оправдано да взимаме пари назаем и как да се отнасяме с тях?

Какво е важно да знаем когато сме финансово затруднени?

В какво още  можем да открием щастие?

  Това не е нито първата, нито последната книга на тема пари, която съм прочела. Но посланията в тази книга съм запомнила – лесно и доста точно.

   В нея няма описания на несметни богатства, дворци и изкусителни красавици. В тази книга величественият Вавилон остава встрани, като символ на богатство, мъдрост и познание , а в центъра са хора със същите финансови проблеми като днес, със същите казуси като днешните и вероятно, със същите решения като днешните.

  Любителите на изтънчения литературен стил на писане няма да се очароват. Икономистите няма да бъдат впечатлени от изказа на финансовите принципи, но ...  това е книга, която бих подарила на най-близките си и обични хора, на всички млади хора, които започват самостоятелен живот, на всички родители, които искат да избавят децата си от неразумното отношение към парите .... защото тя МОЖЕ ДА НИ СПАСИ ОТ АЛЧНОСТА И НИ ПРЕВЕДЕ ПРЕЗ НЕДОИМЪКА ДО СПОКОЕН ЖИВОТ.2019-08-27 | Прочетена: 141