Доня Грасия Наси от Валдтраут Левин

Разказвачи на книги

Павлина Николова | 2019-08-28


Една книга с корица, която говори, която разказва. Илюстрацията  е  на Петер де Кампенер - „Портрет на изискана дама” и тази дама от корицата те държи в напрежение от първата до последната страница, които се поглъщат  буквално за дни. Тази  дама те покорява, както покорява всички около себе си.

Всъщност книгата е историческа, за гоненията на евреите в цяла Европа,  за жестокостите на Инквизицията, за издръжливостта и силата на еврейския народ.

Доня Грасия Наси като ръководител на наследена фирма „Мендес” – има кораби, активна търговия, а голяма част от печалбата е за велика кауза – спасението на евреите. Историческата тема на покръстването и изтреблението на евреите и съдбата им през 1557 г. е втъкана в любовна тема с много еротика, силни страсти и силни характери, с много неочаквани обрати на съдбата. През цялото повествование ТЯ- СМЪРТТА е наблизо под различна форма – красива фиала  с отрова, златно венецианско тънко ножче…Държи ни в напрежение, кога ще нанесе удар!2019-08-28 | Прочетена: 132