„Ти ми беше обещан“ –Елчин Сафарли

Разказвачи на книги

Павлина Русева | 2019-08-28


За конкурса „Разказвачи на книги“ на сайтът за нова българска литература  „За буквите“

 

Елчин Сафарли е азербейджански писател и журналист, автор на над 10 книги бетселъри.За него се говори като за един от най-успешните млади писатели на Изтока.

След като прочетох първата му преведена на български език книга „Ако ти знаеше“, започнах да следя кога ще има друга преведена и издадена у нас негова книга.Така тази година успях да си взема „Ти ми беше обещан“, за да продължа това невероятно духовно и емоционално пътуване из литературния свят на Сафарли. 

Спокойно бих казала,че този писател е душевния лекар на много изтерзани и емоционално объркани читатели, които ще четат неусетно, на един дъх, ще изживяват подобни на своите чувства и ще намерят решение на душевните си питания само като затворят последната страница на „Ти ми беше обещан“. Уверявам ви, че няма да е спокойно това пътуване, ще има сълзи в очите ви, ще има болка в душата ви, горчивина в сърцето ви. 

Този писател и тази книга за сетен път доказват дългогодишното ми наблюдение върху литературата на източните народи- особени герои, невероятна мъдрост, магията и омаята на непознатата култура е представена непосредствено чрез преживяванията на един герои и неговите срещи с различни хора. В началото ще ви се стори като познато четиво, но не  е така, просто прийом на автора.Това е едно пътуване в търсене на смисъла да живееш след смъртта на любимия си човек,сблъсъкът със смъртта оставя душата объркана и в дълбока депресия, а физическото тяло живее само като биологически индивид….

Но Сафарли като живеещ и роден с гените на изтока ни предлага интересна гледна точка, толкова истинска, проста и същевременно издигната на висотата на подсъзнанието, но събрала житейската мъдрост на обикновения живот.Само в битка сам със себе си и с душата си, само с всекидневни преживявания на спомените и срещи с нови хора в града на детството си, като се върнеш към изначалния си корен, като пречистиш преживяванията си , ще осъзнаеш ,че пак може да обичаш и да живееш. 

 По интересен начин ще се докоснете до мъжката и женската представа за щастието ,как се пътува към него и как човек сам създава своето щастие, преодолявайки дълбоката печал, депресия, самота след загубата на любимите си хора. И за лечебната сила на новата любов, мълчаливата, тихата, нежната, която може да възроди духа на човека ,да отвори отново душата му към вкуса на живота ,да съживи огъня в очите, и да му прати продължението на корените му-новия живот- детето, което е мечтано и което му е обещано в някакъв сън.

„Ти ми беше обещан“- книга-път, изживяване, болка, невероятната философия и мъдрост на източния човек. Всеки един съвременник трябва да я изживее тази книга, четейки я. Читателят сам трябва да я осмисли и изживее….по друг начин не може да се чете Елчин Сафарли. Едно е сигурно-Бог му е дал невероятен талант и мъдрост, а е млад творец.

Докоснете се до този талант, няма да съжалявате за придобития опит и чудното пътуване из този литературен свят. Искрено ви завиждам,че за първи път ще изживеете нещо различно, поднесено причудливо и със силното звучене на романа на съзнанието.

 

 


2019-08-28 | Прочетена: 286