Танц с дракони - Дж.Р.Р. Мартин

Разказвачи на книги

Краси Жекова | 2019-08-29


Питам се какво ли още може да се каже за поредицата „Песен за огън и лед“, което вече да не е казано, написано и повторено хиляди пъти от милионите фенове по света. Същевременно не проумявам как още толкова много неща остават неизказани. И няма как да е другояче - древният свят, създаден от автора Джордж Реймънд Ричард Мартин е толкова богат и необятен, че един прочит на книгите е далеч от достатъчен, за да опознаеш героите в пълнотата, която заслужават. Всеки истински  почитател на фентъзито е прекарал часове в размисли и разговори за любимите книги само за да разбере, че е пропуснал десетки малки детайли от историята. Малки, но имащи заряда да променят коренно възприятието за даден персонаж. 

След безброй перипетии, невъобразими обрати и непрестанно развитие и напластяване на характерите на героите, стигаме до петата книга от поредицата - „Танц с дракони“, публикувана през 2011 г.  Тя не прави изключение от масовото вълнение, с което се посрещат книгите, не се различава по завладяващия стил на писане и продължава съвсем достойно и очаквано традицията всяка от книгите да се превръща моментално в бестселър. 

Още с отгръщането на първите страници попадам в шеметна върхушка от събития – узнавам за чудните създания варгове - хора, които могат да се вселяват в животни и други хора и да живеят чрез техните тела. Веднага след това историята ни понася по изпълнения с опасности път, който къде доброволно, къде по принуда, е поел духовития Тирион Ланистър. Увлечен от копнежа да избяга от мрачното си минало и спомена, че е убил баща си и любимата си,  Тирион се впуска в страховито пътуване през Тясното море и коварната река Рейн, през западащия, неспокоен като къкреща смес от грехопадение и мръсотия свободен град Волантис, чак до Робския залив, с едничката цел да търси ново бъдеще в лицето на самопровъзгласилата се за царица Денерис. И ето идва ред на главата за самата драконова царица – Денерис Таргариен. Плахото момиче се е превърнало в уверена в правото си да властва над Седемте кралства принцеса. Привидно силна, млада жена, тя владее много мъжки сърца и три невероятни и единствени по рода си дракона. Но последиците от осакатеното й детство започват да разколебават вярата й в себе си. Стаената ярост от насилствено отнетото право на господство, успява да утаи някъде в съзнанието й под слоевете добри намерения, горчивата отрова на умопомрачението. Не на последно място се появява и героят на поредицата – мрачния Джон Сноу. И неговата личност продължава да се изгражда обременена от последствията от нещастно стекли се обстоятелства. Придобил е твърд и непоклатим характер, който го издига начело на крепостта Черен замък. Отново виждаме издигащият се величествен Вал – последният пазител на човечеството от настъпващия мрак на зимата. Но не зимата е най-страшното, а създанията, които тя води със себе си. Това са мъртвите й чада – те искат хората и техния свят.  Осъзнавайки каква опасност грози човечествето, на плещите на копелето Джон Сноу и неговите съмишленици лежи отговорността да се сражава с войнството на мъртъвците.

Трудно е дори да се споменат всички герои в книгата. Всеки от тях оживява в отделна собствена реалност, съвсем различна от тази на другите и привидно откъсната от тях. Но големият замисъл на автора се разкрива пласт по пласт, бавно и неусетно историите се сливат в логическа свързаност. Така внезапно събитията придобиват смисъл, а действията на героите – цел. А читателят все повече тръпне в очакване на повратния за историята момент, в който съдбите на персонажите ще се пресекат. 

Описанията на местностите, ежедневието и най-простите дори дейности са толкова реалистични и цветни, че читателят буквално диша и живее заедно с героите. И все пак – историята не разкрива само художествена красота. Брутално откровена и безсрамна, книгата не е за хора с нежни души. В нея безцеремонно се показват най-низките страсти на човешката душа, без свян се говори за кланета, одиране и обезглавяване на хора, отцеубийство, кръвосмешение, животнски секс и грях, политически игри, измами и интриги. Желанието за мъст, власт, похот и домогване до лични облаги е толкова голямо, че падението на някои от героите изглежда необратимо. Но Дж. Р. Р. Мартин е несравним майстор в поднасянето на изненади. Тъкмо когато дадена историческа нишка е стигнала своя нещастен край, внезапно се появява спасение. 

Няма човек, който да е останал равнодушен към „Танц с дракони“. Дългоочаквана, мразена и обичана, фанатично идеализирана или крайно отричана, книгата е едно истинско бижу, което заслужава вниманието Ви.



2019-08-29 | Прочетена: 115