Queen in 3D

Разказвачи на книги

Лора Младенова | 2019-08-29


Триизмерната история на бохемите зад рапсодията

Каква свръхестествена сила бихте предпочели, ако можехте да имате само една? Моят избор  е пътуване назад във времето. Като онзи чаровен и леко неловък герой на Уди Алън, който имаше своята полунощ в Париж в скромната компания на Салвадор Дали, Скот и Зелда, Хемингуей, Пикасо, Бунюел, Джуна Барнс и още няколко познати лица. 

Моето пътуване във времето започва с книга и ме води на по-дъждовно място, за да ме срещне с едно десетилетно приятелство и с четири бледи, слаби, вдъхновени и ексцентрични момчета – астрофизик, зъболекар, инженер и дизайнер. Отдавна си мечтаех да ги видя отблизо. Може би от Виденовата зима насам. Тогава за пръв път открих в шкафа на баща си тринадесет аудио касети с различно ниско качество – девет презаписани, две пиратски, две оригинални, две липсващи. Техните създатели предизвикват нормата безброй пъти, творят от първия си съзнателен ден, живеят на минус, докато постигнат стила и облика си без да си позволят компромис, хакват формулата на всички музикални стилове, пишат бохемската история на рока, поставят основите на поп културата, която познаваме, печелят милиони сърца и умове, подпомагат хиляди хора, оставят зад гърба си стотици малки добрини и нажежават атмосферата на десетки стадиони по света, включително и от нашия край на Желязната завеса. Техните създатели са дръзки, аристократични, интелигентни, забавни и очарователни. Техните създатели са Queen. А книгата „Queen in 3D“, за която искам да ви разкажа, макар и проследяваща емблематични звездни моменти от цялата история на групата до днес, достига много по-навътре от традиционната литература, предназначена за музикални маниаци и фенове. Тя ни запознава с личностите на Брайън, Роджър, Джон и Фреди, с мислите, мечтите, щастливите мигове и страховете им. 

Ако се питате защо си позволявам да започна представянето ѝ с толкова много лични размисли и асоциации, това е така, защото сама по себе си „Queen in 3D“ е безспорно най-персоналната книга, която някога съм чела. Непоказаните до момента изображения от личния архив на музикантите и приложените очила за триизмерно виждане по дизайн на автора ѝ, Брайън Мей, съставляват само част от цялото интерактивно преживяване, което очаква всеки читател на луксозното издание.

„Queen in 3D” излиза от рамките на класическата представа за автобиографична книга с дати, цитати, спомени и избрани моменти. Още с първите си страници тя пренася в напълно различна от обикновеното четене атмосфера. Носи усещането за гостуване на чаша чай в уютния хол на стар приятел, който се радва да ти покаже своите семейни албуми със снимки и понякога през смях, а друг път с въздишка, да сподели някои отдавна незасягани спомени, включително и такива, които на моменти изненадват и него самия. “Queen in 3D“ говори на „ти“.

От детството на Брайън, когато той за пръв път открива магията на 3D фотографията и окуражаван от своите родители започва да разработва свои собствени техники за заснемане до снимачната площадка и екипа на холивудския прочит на „Бохемска рапсодия“, образите и разказите проследяват визуално и повествователно няколко музикални епохи и улавят стотици малки човешки мигове на радост и вълнение, на самота, неувереност, на творчески подем. Посмях се с описанията на първите мухлясали едностайни квартири, които четиримата си делят, завидях на част от умилително разказаните им любовни истории, запознах се с подарените от първите интерконтинентални фенове сувенири и кръстени с имена играчки, запазени и до ден днешен в домовете на музикантите. А мислех, че е срамно да признаеш, че извън тийнейджърските си години си имаш кутия със спомени… 

Разделена на няколко епохи, маркирани от култови албуми, сингли, турнета или концерти, „Queen in 3D” надниква и в самотата на хотелската стая, която остава в края на деня, след препълнените с хиляди лица, гласове и ръце във въздуха стадиони. За отчуждението от близките при дългите отсъствия от дома, за отрицателните реакции, когато правиш нещо ново в изкуството или визуалната му презентация за пръв път, но и за безбройните приятелства и дребни жестове, които срещаш по пътя и не забравяш до дълбока старост. Четенето ти оставя приятния привкус от общуване с хора, които са гениални без да имат претенцията за това. 

Целият текст на книгата не съдържа нито едно клише. Абстрахирайки се от собствената си емоция на почти религиозен Queen фен, мога да твърдя, че завършеността и пълнокръвното съдържание на автобиографията могат да събудят интерес към групата и музиката им дори у непредубеден читател, който за пръв път се сблъсква с информация за тях. Твърдя го след емпирична проверка. 

И още нещо безценно… Нали си спомняте онези досадни и безкрайни анализи в гимназията, когато бяхме задължени да повтаряме като папагали какво е искал да каже авторът с някой стих, с тази дума, с избора си на цвят на завесите? Е, в случая той е тук, за да ни разкаже сам какво е имал предвид всеки от музикантите във всеки от споменатите им хитове, каква мотивация и кои точно лични спомени стоят зад песните, които и до ден днешен са част от плейлистата на хора от всяка държава или възраст.  

“Queen in 3D” не завършва с очаквания мелодраматично тъжен финал, предопределен от края на жизнения път на вокалиста Фреди Меркюри. Напротив, историята върви напред и след момента на смъртта му през 1991 г., така както се развиват и миналото и настоящето на групата и на всеки от нейните членове, и ни доказва само едно… че шоуто наистина трябва и ще продължи. 

http://shop.londonstereo.com/BOOK-Q3-D-UPDATED-EDITION.html 

 

 


2019-08-29 | Прочетена: 115