"Шифърът на Леонардо" - Дан Браун

Разказвачи на книги

Илияна Вълчева | 2019-08-30


Загадка. Животът сам по себе си е такава. И е пълен с тайни, скрити от простото око. Всички го знаем, но "Шифърът на Леонардо" ме поведе по един толкова вълнуващ път, че просто не можах да се откъсна от него до самия край.

Едно убийство. Човек би очаквал поредното банално разследване, но ни най-малко. Още в началото на сцената се появяват интригуващи образи като леко ексцентричен учен, педантичен до вманиаченост полицай и искрено дразнещата го, успяваща в мъжкия полицейски свят колежка.

Преди да се усетя вече течеше шеметно преследване, в което набедените за виновни бяха единствените, които можеха да разрешат всички загадки по пътя си и да открият истинския убиец.

От една семейна история за скарали се дядо и внучка изникнаха толкова тайни и недоизказани неща. И преди да се усетя вече бяхме по следите на Светия Граал. Който, както всичко друго в тази книга, не е това, което изглежда.

И до последната страница книгата следваше принципа "Очаквай неочакваното". Обрат след обрат, разкрита загадка, която само да доведе до няколко нови.

Като за човек, който не обича твърде много музеите и историята "Шифърът на Леонардо" им придаде друга форма и емоция. Книгата беше едно вълнуващо пътуване из миналото и един нов поглед към него. Леонардо да Винчи, Исак Нютон - познати имена от учебниците, но в книгата те сякаш оживяват и водят диалог с героите. Насочват ги до решаването на следващата загадка, за да им помогнат да разбулят тайни, които са отдавна пазени.

Любопитството. Това ме държа на нокти докрая. Кой е убиецът? Защо го е направил, какво иска? Къде е Граалът? Кой е предателят? Как замесиха в историята университетски преподавател, който привидно няма нищо общо?

Въпроси, въпроси и по малка порция отговори, които само да създадат още объркване. 

Книгата не изолира читателят, не го прави само статичен наблюдател на действието, а го въвлича в историята напълно. Като постановка в театъра с участие на публиката. Ще разкриеш ли загадката заедно с героите? Или само ще гледаш глупаво, когато те го направят? Досещаш ли се кой им пречи постоянно? А къде е Граалът?

Обичам да пътувам, а книгата ми даде точно това. Пътешествие във времето и пространството. Франция, Англия, минало, настояще. Не знаеш къде ще те отведе следващата страница и точно това е най-вълнуващото. И в един момент се оказваш там, откъдето са минали мнозина - по следите на Светия Граал. И надникваш в тайни, пазени от векове. И разкрити от хора, които не са очаквали, че това ще им се случи, когато са се събудили сутринта в леглото. 

Изненада, динамика, вълнение, екстаз. Това са емоциите, които книгата "Шифърът на Леонардо" ми даде. И когато историята ѝ достигна своя край, въображението ми вече беше достигнало твърде далече, за да иска да се връща.

 

 

 

 

 

 

 

 


2019-08-30 | Прочетена: 127