МОМЧЕТО ПОРАСТВА ПРИКЛЮЧЕНИЯ В АФРИКА - Роалд Дал

Разказвачи на книги

Елена Бояджиева | 2019-08-30


  Матилда, Големият добър великан, Вещицата – бързо се разпознават героите на Роалд Дал – един творец  не по-малко известен и с разказите си с неочакван край. Шпионин, боен пилот, изследовател на историята на шоколада, изобретател в сферата на медицината, Дал се сочи като   Разказвач № 1 в света.

      Лесно се разпознава невероятната му дарба да пресъздава всевъзможни истории и в книгата му „Момчето пораства. Приключения в Африка“

       На 22 години чрез договор с компания“Шел“заминава за Африка. Тригодишният му престой там предвещава много изненади и приключения, които той описва с типично тънкия си английски хумор. Заливаш се от смях като четеш как в плешивеца е разпознал съквартиранта си от каютата, как госпожица Трефусис яде с нож и вилица дори портокала, ужасена от мисълта, че навсякъде има микроби или как майорът се разхожда всяка сутрин гол по палубата. Така неусетно си преминал една трета от книгата. И докато в Дар ес Салам иска бързо да усвои местния език – суахили, то във вътрешността на континента увлекателно пресъздава какви ли не небивалици – например борбата с черната и зелената мамба / вид отровни змии/.

    През ноември 1939 г. Дал се отписва от компанията „Шел“и се отправя на 1000  -километрово пътешествие от Дар ес Салам до Найроби, за да се запише като доброволец в Кралските военновъздушни сили . Изумителният му стремеж за оцеляване е заразителен. Само така той успява да се спаси от сваления самолет и целият изподран и ранен се озовава в болницата в близост до Александрия. Следват увлекателните описания на борбите с немските войски в Гърция, където   пилотите по чудо оцеляват. Много често неговият изтребител отнася доста вражески куршуми, но по щастливо стечение на обстоятелствата все успява да се прибере до военната база.  А късметът не винаги е на негова страна. Тежко ранен, той прекъсва военната си кариера и се връща в Англия. Естетствено праща веднага телеграма на майка си, че се прибира, но тя пристига с... три месеца закъснение.

     Искате ли още да се възхищавате на Роалд Дал? – Потърсете сами неговата „Яхния от рими“, защото той е обичал да пише стиховете си в банята.

       Десетте процента от приходите на авторските права от книгата „Момчето пораства. Пътешествия в Африка“ се даряват на благотворителната организация на името на Роалд Дал. И няма никаква случайност за един човек, получил от войната черепно-мозъчна травма. Точно затова неговата фондация насочва посочените средства за обучението на медицински сестри, които се грижат за деца с мозъчни увреждания.2019-08-30 | Прочетена: 143