Глътка любов

Тема на броя

Кристина Каменова | 2009-04-03


      Живеем в един студен, безмилостен свят, който улавя душите ни в „телени мрежи и няма политик и правителство, които могат да ги махнат”. Единственото оръжие, което ни остава е това, което само сърцето и разумът могат са сътворят заедно - книгите.
     Именно с новият си сборник разкази – „Балкански ветрове” – авторката Ина Крейн дава един нов, по-добър поглед към Балканите - не като разкъсвано от етнически и малцинствени проблеми късче земя, а като място, където хората могат да превъзмогнат различията и да застанат зад гърба на изпадналия в беда.Това е поглед, който кара читателя да спре за малко и да се вгледа по-добре в себе си и този до него. Да се замисли за простичките житейски истини, които всъщност са основата на живота и да ги преоткрие, разрушавайки невидимите, измислени прегради, които сами си поставяме. Разказите ни понасят на крилете на балканските ветрове, приканвайки да се ослушаме и огледаме, докато не чуем един ангелски глас, които има силата, поне за миг, да сътвори отново разкъсаната, от исторически и политически противоречия, балканска душа.Карат ни да отворим очи и да видим най-сетне хората такива, каквито са всъщност – просто човеци, без глупавите граници, който поставяме помежду ни; без безумните деления на етноси, религии и вяра; без безсмислените, изкуствено създадени определения като „наши” и „чужди”. Защото в крайна сметка ние всички сме едно, когато балканската кръв се обади и цветът на кожата, езикът, дори Богът, на който се кланяме, не значат нищо.
    Целият сборник е пропит от идеята за човешкото обединение, основано на исконни ценности като любовта, за която няма прегради и доброто, което всеки носи в себе си. Написани на прост, достъпен език, всеки от разказите докосва душата на читателя и увлича по пътищата, през които ни води авторката.И ние, като че ли се отваряме за красотата на идеите, които ни представя, за да си спомним, че всеки от нас е по малко добър и по малко лош, че сърцата ни трепват от еднакви болки и радости, че сме синове и дъщери на една прекрасна земя. ”Балкански ветрове” съчетава всичко това в себе си и една книга, която си заслужава да бъде прочетена, ако не за друго, то поне за да си спомним, че всички имаме майки, че имаме еднакви надежди, болки и копнежи, че се нуждаем от обикновената човешка топлина, която само ние можем да си дадем един на друг.

2009-04-03 | Прочетена: 1713