Репортаж от събитието

Тема на броя

Цветанка Абаджиева | 2009-04-03


Балкански ветровеНа 27 март 2009г. в салона на читалище "Николай Хайтов" беше представена книгата на  Ина Крейн „Балкански ветрове”, в която е събрала на едно място деветнайсет свои разказа. Гост в книгата е Цветан Войнов, който е автор на още шест разказа.

Двамата автори се запознават в литературен сайт "Буквите" и всеки от тях открива в другия допълващата го мисъл и гледна точка.
Хармонията между двамата се преля в атмосферата на тази среща между автори и почитатели. Тази любов към земята на Балканите, беше основна тема на това представяне на най-новата книга на издателство „Буквите”. Пъстротата от религии и етноси, често противостоящият си, но с общ корен светоглед на балканците, е тема на всички разкази в книгата. Именно това покори сърцата на всички присъстващи.
 
Балкански ветровеСрещата започна с изпълнение на вокална формация ”Балкански славеи” с ръководител Краси Атанасова. С красивите си и чисти гласове десетте момичета от 109 училище в район Слатина създадоха съзнателно търсеното усещане за топлота, добрина и обич.

Авторът Ина Крейн благодари на издателя Иван Богданов за пълното съдействие, толерантност и етичност, проявени по време на работата им над книгата. Тя прочете първия от разказите „Легенда за Балканската Душа”.

Интернет пространството, чрез сайтовете „Буквите” и „ Откровения” събира Ина Крейн с Поли Джарова и Павлина Гатева, които я поздравиха и изказаха впечатления от книгата. Те прибавиха искреност и уважение, към усещането за близост, което витаеше в залата на читалище „ Николай Хайтов”.

Критикът Росица Копукова поздрави авторката и донесе добрата новина, че от 5 април 2009г. Ина Крейн ще бъде член на Съюза на независимите български писатели. Тя сподели още, че Българското национално радио също желае да представи книгата на двамата автори в рубриките си за литература.

Различното в това представяне беше присъствието на някои от прототипите в разказите на Ина Крейн. Това е обяснението за усещането за живот, което създават разказите.

Към леещия се като песен текст на Ина Крейн проявиха интерес с присъствието си в залата издатели, поети, писатели и журналисти,  литературни критици и изкласили ученици на Ина Крейн, които се погрижиха за доброто озвучаване на срещата. 

Директорът на 109 –то училище, Г-жа Теодосиева поздрави с добри думи и кошница цвета авторката.

Заместник кмета на район Слатина, Г-жа Шишкова определено се чувстваше комфортно и беше очарована от богатата на изненади  и емоции среща, както и от способността на авторите да създават усещане за уют около себе си.

Като си припомним, че зад персонажите в книгите на Ина Крейн стоят реални хора, можем да очакваме с интерес новата и книга „Късмет до поискване. Малък македонски роман.”

Всеки от присъстващите си тръгна от представянето на най-новата книга на издателство „Буквите” – „Балкански ветрове” с автограф от авторите Ина Крейн и Цветан Войнов.

Отворите ли страниците на „Балкански ветрове” ще попаднете в познатия и едновременно с това, непознат свят на нашата родна земя.

 Опитайте, заслужава си!2009-04-03 | Прочетена: 1696